Sunday, December 12, 2010

Gulai Tulang

Mal masak gulai tulang ni senang ja. Bahan2 rempah tu kira lebih kurang ja dengan bahan2 nak buat sup. :D Bezanya, sup tu kita rebuih. Gulai ni kita tumis. Mal ada stok tulang 5 ketui ni ja dalam freezer, isi daging2 langsung tak dak. Hantam sajalah..


Bahan2:
  • Tulang lembu (atau daging)
  • Kentang dipotong 6
  • Bawang merah dihiris
  • Bawang putih dihiris
  • Halia dihiris
  • Buah pelaga
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Daun kari
  • Rempah kari daging
  • Asam keping
  • Santan (sebiji kelapa)
  • Air masak
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara2:
  1. Tumiskan bawang + halia + rempah2 + daun kari tu hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari yang dah diluted dengan sedikit air. Tumis seketika.
  3. Masukkan sekeping asam keping + kentang + tulang. Masak selama 15 minit. Tambah sedikit air supaya tak hangit.
  4. Masukkan santan. Tambah air mengikut kesukaan. Nak pekat, kurangkan air. Nak ceroi2 :p (cair), tambah banyak air.
  5. Biarkan hingga pecah minyak, kemudian baru masukkan garam.
  6. Didihkan lagi seketika, dan siap! :)

Senang kan? :D

No comments: