Mal masak gulai tulang ni senang ja. Bahan2 rempah tu kira lebih kurang ja dengan bahan2 nak buat sup. :D Bezanya, sup tu kita rebuih. Gulai ni kita tumis. Mal ada stok tulang 5 ketui ni ja dalam freezer, isi daging2 langsung tak dak. Hantam sajalah..
Bahan2:
- Tulang lembu (atau daging)
- Kentang dipotong 6
- Bawang merah dihiris
- Bawang putih dihiris
- Halia dihiris
- Buah pelaga
- Bunga lawang
- Kulit kayu manis
- Daun kari
- Rempah kari daging
- Asam keping
- Santan (sebiji kelapa)
- Air masak
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara2:
- Tumiskan bawang + halia + rempah2 + daun kari tu hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari yang dah diluted dengan sedikit air. Tumis seketika.
- Masukkan sekeping asam keping + kentang + tulang. Masak selama 15 minit. Tambah sedikit air supaya tak hangit.
- Masukkan santan. Tambah air mengikut kesukaan. Nak pekat, kurangkan air. Nak ceroi2 :p (cair), tambah banyak air.
- Biarkan hingga pecah minyak, kemudian baru masukkan garam.
- Didihkan lagi seketika, dan siap! :)
Senang kan? :D
No comments:
Post a Comment