Tuesday, December 7, 2010

Bengkang Roti Mama

Resepi seterusnya.. Nin diaaa! :D Bengkang roti Mama~ Bengkang tu bingka lah. Orang sebelah negeri chek memang panggil bengkang.

Mama chek yang ajaq buat bengkang ni, so haruslah chek letak nama Mama. Kat mana Mama belajaq buat? Chek tatau sebab daripada kecik2 dulu lagi memang ni lah dia pesennya bengkang roti yang Mama buat.

Tak susah pun tau resepinya. Simple. Yang penting, SEDAPPPPP!! :) Puding ni akan muncul di rumah bila ada stok roti berlebihan. Kiranya hari ni atau esok adalah expiry date roti tu, maka hari ni adalah hari yang selalunya puding roti ni dibakaq. :p


Bahan2:
  • 6 keping roti
  • 1 peket santan (kes tak dak santan segar)
  • 2 biji telur
  • Tepung gandum
  • Gula
  • Garam secukup rasa
  • Esen vanilla

Cara2:
  1. Roti direndam dalam santan. Carik2 la sikit na. Biarkan ia lembut.
  2. Pukul telur dengan gula. Kemudian masukkan ke dalam campuran roti dan santan tadi. Gula tu terpulang la nak manis tahap mana.
  3. Masukkan tepung gandum. Banyak mana? Huhuu.. Ni yang lomah ni.. Chek agak2 ja. Agak2 adunan tu tak lembik/cair sangat.
  4. Masukkan garam secukup rasa + esen vanilla. Kacau sebati.
  5. Adunan dipindahkan ke loyang, bakar pada suhu 180C selama 45 minit. Guna api atas bawah.
*Kismis tu chek saja2 letak :p

Please be noted, kadang2 memang Mal payah sikit nak bagi sukatan yang tepat. Bagi Mal, dalam dunia masakan, masing2 punya citarasa tersendiri. Kadang2 kita dah bagi sukatan tepat2 pun, hasilnya tetap tak sama. Hihi.. So, suka suki lah sukatan tu nak letak banyak mana. Boleh tak? :p

Ok ya, selamat mencuba~ :) Mal nak sambung tulis tesis. Kena siapkan cepat2 sebelum baby lahir. Doakan Mal! :)

No comments: