Uiksssss... Di manakah ikannya?? Hmmm... Berenang2 jauh ke dasar pinggan la tu. Sampai tak nampak rupa ikannya di mana.. Ada 3 ekor tu haa.. Ini lauk berbuka semalam. Cacat sikit rasanya.. Hu.. Cedey.. :-( Mal lupa nak letak gula sikit bagi manis.. Lebih kepada sour la nampak gayanya.. Sweetnya nggak aaada, bu! Tapi rupa tetap ada. Hehe.. Mintak mahap hosmetsss..
Bahan2:
Bahan2:
- Ikan kerisi yang digoreng
- Bawang merah didadu
- Bawang putih didadu
- Halia dipotong nipis2
- Cabai hidup dipotong nipis2
- Sos tomato
- Sos cili
- Sos tiram
- Lobak merah
- Tomato
- Air asam jawa
- Gula dan garam secukup rasa
- Tepung jagung untuk pekatkan kuah
- Goreng ikan.. Kemudian letak tepi. Kita nak buat kuah dia pulak.
- Mula2 tumis bawang, halia dan cabai hidup.
- Masukkan air asam jawa, dan kesemua sos.
- Kemudian masukkan lobak merah yang dipotong2. Kalau ada baby corn, cauliflower and brocoli laaaagi cedap.
- Agak2 kuah dah menggelegak, bancuh satu sudu tepung jagung, kemudian tuangkan ke dalam kuah.
- Bila dah pekat, masukkan daun sup dan daun bawang. Tutup api.
- Siap! Hiaskan dengan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment