Thursday, August 27, 2009

Ikan Masak Kicap


Lauk berbuka 2 hari semalam. Mal masak simple2 ja. Penat balik dari library, memerah otak menulis report sebab mengejar dateline yang Prof. bagi. Huhu.. So inilah yang termampu untuk Mal sediakan. Lagi pun, housemate suma nak tolong masak sorang satu lauk.. Baik hati kan hosmet Mal :-D Em, ini Mal guna ikan temenung (ikan kembung) dan ikan apa pun Mal tak tau lah.. Pakai main hamek dalam peti ais. Haha..

Bahan2:
  • Ikan
  • Air asam jawa
  • Air masak
  • Kicap manis
  • Bawang merah
  • Cabai hidup
  • Garam secukup rasa
Cara2:
  1. Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit, kemudian gorengkan.
  2. Angkat ikan dari kuali, sebab kita nak buat kuah dia pulak.
  3. Tumiskan bawang dan cabai hidup yang dihiris2.
  4. Masukkan air asam jawa. Tak perlu pekat2.
  5. Tambahkan air masak. Terpulang pada diri masing2 nak kuah banyak mana.
  6. Then masukkan kicap dan garam secukup rasa.
  7. Bila dah mendidih, masukkan semula ikan2 tadi. Nak curah kuah atas ikan ja pun tak pa.
  8. Siap!
Sekian..

No comments: