Selalunya bila makan nasi goreng kampung, depa letak ikan bilis kan? Hihi.. Tapi tadi Mal terpikiaq nak tukaq boh udang kering pulak. Nak test tengok apa akan jadik.. Sedap ka tarak sedap ka.. Don't forget, I'm a scientist.. I love experimenting! Not only with genes.. But also with food! Hee.. (^_^)
Jom layan bahan2 dan cara memasak :)
Bahan2:
- Nasi sejuk
- Kangkung
- Udang kering
- Telur
- Capsicum
- Bawang putih
- Bawang merah
- Sos tiram
- Garam secukup rasa
Cara2:
- Goreng udang kering hingga rangup dan pindahkan ke pinggan.
- Dalam kuali yang sama, tumiskan bawang.
- Bila dah wangi, masukkan capsicum.
- Masukkan nasi. Gaul2.
- Masukkan telur. Gaul lagi.
- Tambahkan garam dan sos tiram secukup rasa.
- Masukkan sayur dan gaul hingga mesra semuanya.
- Akhir sekali masukkan udang kering yang digoreng awal tadi.
- Siap!
Capsicum tu saja ja Mal boh. Alang2 dia dok bertapa dalam peti ais tu kan.. Lagi pun tak pedas. Aroma dia pun wangi. (^_^)
No comments:
Post a Comment