Dah laaaaaaaaaaama ngidam nak makan masak lemak udang tawww!!! Sampai termimpi2. So Mal pi beli udang gumoksss2 then Mal masak sendiri. Lauk ni Mal masak semalam, buat juadah berbuka.. Pada hal kui 8 malam tu, kakak hosmet dah ajak pi open house di rumah kawan dia. Dan lagi Mal mengisik perut dengan nasi dan masak lemak udang ni sebelum pi sana. Ngidam punya pasal. Lagipun, tak risau berat badan. Sebab memang tengah berusaha supaya badan ni tembun sket.. Hihi..
Bahan2:
- Udang
- Bawang putih
- Bawang merah
- Kunyit hidup
- Cili kering yang dikisar
- Santan
- Air (guna kalau nak kuah tu cair skit)
- Daun kunyit
- Garam secukup rasa
Cara2:
- Bawang putih + bawang merah + kunyit hidup ditumbuk.
- Dalam periuk, masukkan santan.
- Diikuti bahan2 yang ditumbuk tadi + satu sudu besar cili yang dikisar.
- Kemudian, masak la hingga agak pekat. Suka hati masing2 nak pekat atau cair sikit.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Apabila dah mendidih, masukkan udang.
- Agak2 udang dah warna oren tu, masukkan daun kunyit.
- Siap!
2 comments:
masak lomak cili padi memang kegemaran orang nogori sembilan..nak masak pon tak susah mano..suma campur2 belnd dan campakkan ke dalam santan. lagi podeh lagi mengancam!
botul la apo ko cakap tu jang :)
Post a Comment