Wednesday, October 14, 2009

Sambal Tempe & Kentang

Menu hari Ahad lepas. Kat rumah sewa Mal ni, ada 2 orang kakak Jawa. Sorang Jowo Johor. Sorang lagi Jowo Selangor. Kedua2 orang Jowo ni bila masak sambal tempe, depa guna cabai kering. Tapi bila tukang masak sambal tempenya orang Langgaq, maka cabai yang digunakan adalah cabai hidup! Hihi.. Hidup cabai hiduuup!! =P Mal dah terbiasa la.. Dari keciiiiit lagi dah makan cabai hidup. So kalau sambal tu guna cabai kering, Mal ni memang kureng sikit. Mama atau Mak Su Mal masak ja yang Mal suka pun :)



Bahan2:
  • Tempe
  • Kentang
  • Cabai hidup + bawang besar dikisar

Cara2:
  1. Goreng tempe, angkat masuk pinggan.
  2. Goreng kentang, angkat masuk pinggan.
  3. Tumis cabai hingga pecah minyak.
  4. Lepas tu baru masukkan semula tempe + kentang, dan gaulkan hingga mesra. Mudah yo! :)

No comments: