Sunday, January 16, 2011

Cencaru Bakar Sumbat Kelapa

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu! :)

Pagi tadi after breakfast roti canai kat kedai mamak, Mal & Encik Hubby ke pasar besar BBB. First time pi sana. Sebelum ni kalau nak ke pasar hari Ahad, kami ke pasar tani sebelah Warta tu ja. Hari ni kami cuba ke tempat baru. Ok jugak pasar besar tu. Ada jugak medan selera rupanya selain pasar. Walaupun tak lah besar sebesar namanya, macam2 dok ada di pasar ni. Rasa macam pasar kat kampung. Banyak barang boleh didapati.

So kami pun beli la ikan cencaru a.k.a ikan jaket seekoq dan beberapa ekoq udang. :p Encik Hubby requested nak makan cencaru bakaq. Mal tak pernah buat pun. Menyiang ikan cencaru pun tak pernah. Sebabnya kat kampung tak pernah pun beli ikan ni. Kat asrama pernah la makan sekali dua. Ikan ni kan sangat terkenal kat asrama. :D

Mal selongkaq 2 3 dapuq dan Mal dapati resepi kat dapur Encik Mat Gebu yang satu ni menepati apa yang terbayang di fikiran Mal. Mal terbayang2 cencaru yang makcik dewan makan kolej masa di UM dulu tu masak. Mal tak dapat nak follow 100% resepi Encik Mat sebab banyak bahan tak cukup rupanya. So bawah ni Mal mohon izin copy and paste ya, Encik Mat. TQ. :) Next time nak follow betul2, boleh compare rasa. Kali ni main bedal ja cuba.


Bahan-bahannya:-
  • 3 ekor ikan kembong hijau (Mal guna cencaru saiz sederhana dan 3 ekor kembung.)

Bahan dikisar halus:-
  • 4 ulas bawang merah kecil (Mal guna 1 labu bawang besaq)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai (Mal tak guna. Tak dak stok.)
  • 2 biji buah keras (Mal tak guna. Tak dak stok.)
  • 1 cm halia (Mal tak guna. Tak dak stok.)
  • 1 cm belacan
  • 1 camca teh ketumbar biji (Mal tak guna. Tak dak stok.)
  • 1.5 cm kunyit hidup

Bahan lain:-
  • 1/2 cawan kelapa parut putih
  • 1/2 camca teh jus pekat asam jawa
  • 1 camca teh gula
  • 1/4 camca teh garam
  • 2 camca besar cili kisar
  • 1 helai daun kunyit, dimayang halus (Mal tak guna. Tak dak stok.)

Cara membuatnya:
  1. Potong muncung ikan, tarik keluar insang dan isi perut ikan, berhati2 jgn perutnya terbelah. (Tapi Mal belah ja perut cencaru & kembung tu sebab nak make sure betul2 bersih dalam tu.) Kemudian belah belakang ikan perlahan2 hingga menjadi seakan2 poket. Cuci bersih, toskan dan lumur dgn sedikit garam dan kunyit. Ketepikan.
  2. Satukan bahan2 kisar dan bahan2 lain dan gaul hingga semua sebati dan mesra. Sumbat bahan2 tadi ke dalam ikan sehingga habis. Ikat dgn tali di tiga bahagian badan ikan Gunakan tali jenis cotton dan redam dalam air terlebih dahulu. (Mal tak ada tali. Tak main ikat2, Mal sumbat ja dalam ikan yang mana muat. Hee..)
  3. Bakar dalam oven pada suhu 190C, selama 20 minit. Lepas 10 minit terbalikkan ikan dan bakar lagi 10 minit. Buang tali pengikat sebelum dihidangkan. (Mal tambah lagi 10 minit)
Ikan bakaq kan selalunya kita cicah dengan ayaq asam. Tapi kami cicah dengan cili kicap sebab Encik Hubby nak kicap ni. So tak dak lah ayaq asamnya. Ok dan nice jugak cicah cili kicap. :)

Eh alamak, Mal ada bakaq lagi 3 ekor kembung tapi terlupa pulak nak snap pic sebabnya ikan2 tu dok ada dalam oven. Nak makan malam ni. :p InsyaAllah nanti malam la Mal ambil gambaq ikan2 tu.

-------------------------
*hmm.. no pic of kembung. tak ingat nak snap.. :'(

No comments: