Monday, March 14, 2011

Kepah Masak Lalalaa~

Ok2, update lah 1 lauk untuk hari ni. :D

2 hari lepas Mal masak 1 species invertebrate (haiwan tak bertulang belakang) yang tak pernah2 Mal masakkan untuk Encik Hubby sepanjang 9 bulan nikah ni. Haiwan tersebut bernama KEPAH!

Encik Hubby memang bagus dan pandai memberi cadangan2 untuk menu tengahari atau makan malam kami. Mal memang suka "kebolehan"nya yang satu ni. Sebab Mal tak perlu pening nak masak apa tiap hari. Agak2 tak tau nak masak apa, just tanya/call/SMS beliau: Abang2, hari ni Abang teringin nak makan apa? :) Hee.. So kepah ni pun cadangan beliau lah. Thank you, Honey!

Errr.. Nama masakan ni Mal tak sure. Bagi lah nama apa2 pun ehhh. Sedar2, Mama Mal ajar masak macam ni.. Bila tanya masak apa, hmm.. Tak tau lah nak kabo. :p


Bahan2:
  • Kepah dibasuh sebersih2nya
  • 1 biji cabai hidup (cili merah)
  • 3 biji cili kampung (Mal letak sebab Hubby suka)
  • 1 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 tangkai serai dititik
  • Segenggam udang kering
  • Sos tiram
  • Garam secukup rasa
  • Air
Cara2:
  1. Tumiskan cabai hidup+bawang2+udang kering yang ditumbuk.
  2. Masukkan juga serai.
  3. Tambahkan sedikit air dan sos tiram, kacau2 hingga mesra.
  4. Bila dah agak mendidih, terus masukkan kepah.
  5. Masak kepah ni hingga cangkerang luarnya berubah daripada warna biru ke warna oren.
  6. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa jika perlu.

No comments: