Semalam sorang2 ja kat rumah. Hubby tak dak, :'( outstation pi JB. Pagi dah breakfast macam2 dah, tapi bila mai ja waktu dalam kui 11 macam tu, perut dah lapaq dik2. Ya, semenjak mengandung, memang makan dan mengunyah tak berhenti2. Lapaq sedia! Pulak tu tengah menulis tesis. Lagi la cepat lapaq. Lapaq mental & fizikal. :P
Punya la nak cepat, so terpikiaq nak masak moi. My pebrettttt!!! :) Tapi dah lama tak makan sebab morning sickness. Hee.. Walaupun sedaq bahawa bahan2 nak buat moi yang lazat meletup kaw2 tak dak, tapi Mal gagahkan buat jugak. Asalkan dapat rasa ke"lemak"an moi. :D Mal masak satu periuk (kecik ja :p). Dapat la 4 mangkuk dan Mal habiskan dalam masa 3 jam. Baby ni yang lapaq.. Bukan Mal :p
Teringat ada ikan talang masin yang beli kat kampung dulu, so Mal rajin2kan diri goreng ikan masin tu, sama2 bawang merah dan cili kering yang dihiris2.
Di bawah ni adalah resepi moi versi tak lengkap.
Bahan2:
- Beras dan air (suka hati lah nak banyak mana, ikut citarasa masing2)
- Garam secukup rasa
- Santan
- Halba
- Serai dititik
Cara2:
- Basuh beras, boh ayaq.
- Masukkan serai dan halba.
- Masak sampai jadi rupa bubuq. Moi tu bubur la ok.. :p
- Bila dah jadi moi, masukkan santan dan garam.
- Kacau mesra. Masak dalam 10 minit lagi.
- Siap. Boleh la makan dengan ikan masin tu. :)
Ini kalau ada daging/ayam, kacang, udang kering, kicap, kacang tanah goreng, daun bawang, daun sup, laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagi syiooooookkkk! :) Kalau rasa2 bahan2 tu ada dalam peti ais hampa, silakan lah menambah. Selamat mencuba. :)
No comments:
Post a Comment