Hari apa eh Mal masak ikan bakaq ni? Tapi baru2 ni la. Kalau tak silap, weekend yang lepas. Ya ya baru ingat, Mal masak masa hari Ahad baru2 ni. Heee.. Pagi Ahad tu Mal & hubby pi pasar tani di BBB ni. Hubby nampak ikan pari dan tanya nak tak, boleh buat bakaq2. Mal pun ok ja sebab dah lama jugak tak masak ikan pari (dalam 3 4 tahun jugak kot). Huhuu.. :D
Resepi asal nak masak ikan pari ala Portugis ni Mal tengok kat maaaaaacam2 blog. Saja nak tukaq angin. Tapi rujukan utama Mal adalah dari dapuq Kak Ummi dan Kak Dayang. So kalau nak resipi penuh boleh singgah dapuq akak berdua tu ya. :) Thanks kakak2 for sharing.
Kat bawah ni adalah bahan2 dan cara2 yang Mal modified gara2 tak cukup (dan tak rajin nak mencukupkan) bahan :p Jom tengok.
Bahan2:
- Ikan pari saiz sederhana
- 1/2 biji limau nipis
- 1 sudu kicap
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan2 untuk dikisar halus:
- 3 sudu besar cili kering kisar
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1/2 sudu teh belacan
Cara2:
- Tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi.
- Masukkan kicap, jus limau, garam dan gula dan kacau rata.
- Lumurkan ikan dengan sambal yang ditumis sebentar tadi.
- Bungkus ikan dengan aluminium foil (sebab Mal tak ada daun pisang).
- Bakar pada suhu 180C selama 30 minit atau sehingga masak.
Hihi.. Tu lah caranya Mal buat. :p Ada kombinasi resepi kakak2 tu. Dah siap bakaq semua, cicah la dengan ayaq asam. Gambaq ayaq asam Mal lupa pulak nak snap. Wuwuwuuu.. Tak pa lah, ada gambaq ikan pun cukuuup..
No comments:
Post a Comment