Sunday, February 14, 2010

Buah Munggai Masak Lemak


Lama sungguh haih tak makan buah munggai ni. Last saya makan masa di rumah bestfriend saya di Klang, tahun lepas. Mak dia masakkan lauk macam ni jugak. Mak Cik Mala, emaknya bestfriend saya ni cuba tanya, either Mal kenai ka dak dengan buah ni. Hee.. Mak Cik ingat generasi muda2 belia macam chek ni tak kenai ka.. Ofkossssss chek kenai sebab dulu masa arwah Tok Mal ada, selalu jugak Tok masak lauk ni :)

Oh hehe, lauk ni Mama Mal masak. Bukan Mal ok. Mal cuma tengok sambil ingat2 ja resipi Mama buat ni. Senang ja.

Bahan2:
  • Buah munggai, dipotong 4 inci. Dibuang kulit luar yang hijau.
  • Cili kering yang dikisar
  • Santan
  • Telur
  • Kunyit
  • Garam secukup rasa

Cara2:
  1. Masak cili kering yang dah dikisar dalam santan.
  2. Masukkan juga kunyit dan garam secukup rasa.
  3. Agak2 dah mendidih, masukkan buah munggai.
  4. Bila buah ni dah lembut, masukkan telur.
  5. Bagi didih sekejap.. Tu ja :D

Selamat menchoba!

No comments: