Wednesday, March 16, 2011

Telur Itik Masak Lemak Cili Padi

Last week Hubby outstation 3 hari di Negeri Sembilan. Balik kampung sendiri lah kiranya. Bermalam pun, di rumah Atuk & Wan. Hee.. Jimaaaat kos lodging. :D Sebelum balik ke sini, Hubby belikan telur itik. Rupa2nya kat N9 memang terkenal dengan telur itik ni..

So as usual, ni masakan yang Hubby requested. Telur itik masak lemak cili padi. :) Mal buek tak podeh sangat. Nanti Mal yang "sakit" bila makan. So sederhana pedas ja lah. Cara masak ni Mal belajar daripada Ummi (MIL). Dulu dah pernah cuba masak macam ni tapi kurang jadi sebab telur tu macam berkecai :p Kelam kabut pecahkan telur dalam santan yang menggelegak naik kepala. Huhu.. This time Alhamdulillah dah boleh masak steadily. :D


Bahan2:
  • Telur itik
  • Cili kampung 9-10 biji (Kalau suka pedas, letak la lagi banyak)
  • Santan
  • Kunyit hidup
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Asam keping
Cara2:
  1. Blend kunyit+bawang2+cili kampung dengan santan yang agak cair.
  2. Masukkan terus dalam periuk. Masukkan juga asam keping.
  3. Tunggu hingga menggelegak & pada masa yang sama kena selalu kacau.
  4. Dah menggelegak, pecahkan telur satu persatu.
  5. Bila telur dan keras, baru masukkan santan yang pekat.
  6. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Boleh masukkan tomato untuk memeriahkan suasana :p

No comments: