Wednesday, April 20, 2011

Nasi Lemak

Ok2, I was so IMPRESSED at that time. Sebab apa tau? Sebab dapat masak nasi lemak ni dengan jayanya setelah usia hampir mencecah 26 tahun! :p At last! Rasa malu ja bila tak reti2 masak nasi lemak. MAKAN nasi lemak, oh itu pandai amat! Siap boleh judge lagi, yang tu cukup bahan, yang ni tak cukup bahan bagai..

Dan yang best lagi, nasi lemak ni Mal buat bukan untuk breakfast BUT for our dinner! :D Hee.. Siapa punya idea? Hubby's la as usual.. :p Mal memang dah keluarkan udang dan santan. Plan nak masak udang masak lomak cili api. Alih2, Hubby bagi that great idea! Petang tu siap keluar lagi carikan daun pandan, kacang tanah & timun lagi. Sweet kan? :) That's why I always loooove him. Thank you Allah! :)

Enough with the ramblings.. Kita tengok resipi yang senang ni pulak.

Bahan2 untuk nasi lemak:
  • Beras 2 pot
  • Santan RM1
  • Sedikit halba
  • 1 1/2 inci halia
  • 2 3 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa

Cara2:
  1. Basuh beras hingga bersih. Jangan lupa selawat 3x macam biasa.
  2. Masukkan santan dengan sukatan seperti masak nasi biasa. Tambahkan air jika tak mencukupi.
  3. Masukkan juga halba, halia yang dihiris dan daun pandan yang diikat.
  4. Masukkan garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa.

Senang! Tapi Mal tak tau awat la sebelum2 ni nasi jadi mentah la, nasi tak cukup lemak la.. :p Pendek kata memang tak menjadi. Alhamdulillah lepas 10 bulan nikah ni, baru nak menjadi nasi lemaknya. Orait, nasi lemak ni nak makan dengan sambal apa, itu terpulang kepada citarasa masing2. This time Hubby nak sambal udang sebab kami tak jumpa2 nasi lemak sambal udang kat BBB ni.. Kalau jumpa pun, kat rumah MIL la seharusnya. Hee..

3 comments:

Head Shot said...

bole buat lagi..love tou tooooo :)

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)