Sunday, February 13, 2011

Kuah Lodeh

2 hari lepas, daripada siang hari tau Mal dah mula teringin nak makan lontong. Mal tau kedai yang jual lontong di BBB ni. Pernah rasa tapi menepati citarasa (seperti selalu lah..). Nak masak sendiri, tak tau pulak macam mana nak masak kuah lodehnya. Huuu.. So apa lagi, guna talian hayat lah. Call kampung! :D Tanya Mama Mal macam mana nak buat..

At first Mama suruh call Mak Su, tanya resepi. Sebab Mama mana pernah buat lontong ni. Hee.. Soto tu ada la jugak. Tapi after few discussion, kami mencapai satu resolusi. Senang ja nak masak kuah lodeh, ala2 kuah lemak tapi kena alter sana sini. Maka Mal pun masak la kuah lodeh ni mengikut resolusi yang telah tercapai antara kami berdua. Sukatannya, pakai agak2 ikut firasat. Hihi..


Bahan2:
  • *2 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *Segenggam udang kering
  • *Setengah inci halia
  • *1 inci kunyit hidup
  • *2 biji cili kampung merah (Tak nak letak pun bole. Mal suka pedas2 sikit)
*Semua bahan diatas ditumbuk ok.
  • 2 tangkai serai dititik
  • Santan pekat (Berapa liter? Sesuaikan ikut jumlah sayur yang digunakan. Nanti campur air untuk dilute kan dia.)
  • Lobak merah dipotong mancis
  • Sengkuang dipotong mancis (Mal tak letak sebab tak dak stok time tu)
  • Kacang buncis dipotong serong (Guna kacang panjang pun bole)
  • Kobis dipotong 4 segi
  • Tauhu dipotong 4 segi
  • Tempe dipotong 4 segi (Pun tak letak, tak dak stok)
  • Fucuk dan suun direndam hingga lembut dan ditos
  • Garam & gula secukup rasa
Cara2:
  1. Tumis bahan2 yang ditumbuk awal tadi beserta serai. (Ok, Mal blend ja. Haha.. Tak kuasa nak duduk atas lantai menumbuk guna batu lesung. Satgi nak mangkit payah pulak. Huu..)
  2. Masukkan santan dan air. Agak2 la nak pekat ka nak cair ka. Kuah banyak tak pa, sebab nanti bila dah masak, sat ja dia akan mengering. Huhu.
  3. Masukkan sayur yang keras2 dulu. Later on baru masukkan sayur yang lembut2.
  4. Masukkan fucuk dan suun yang dah direndam sebelum ni.
  5. Tambahkan garam secukup rasa. Kalau nak manis2 sikit, letak la 2 3 cubit gula.
  6. Sentiasa kacau supaya kuah tak naik lemak.
  7. Siap! (^_^)
Lega yang AMAT!!! Alhamdulillah~ Kuah lodeh Mal menjadi.. Tak sangka. Huhuuu.. *Terharu* So lepas ni boleh la buat lagi. Masukkan sebagai menu untuk breakfast di kala rajin. :D

Lepas puas bersilat kat dapur, memang tunggang terbalik la keadaannya kat situ. Tapi SYUKUR ALHAMDULILLAH sebab SEMUA perkakas masak yang Mal guna, Hubby Mal TOLONG BASUH & KEMAS. Mal diarahkan berehat serta merta selepas makan.

Ya Allah, rasa sangat ....................... *speechless!*

Ya Allah.. Berkatilah setiap urusan suamiku ini..
Tempatkan suamiku di kalangan orang2 yang soleh di dalam syurgaMu..

I LOVE YOU, HONEY~

*Hee.. Sorry.. Iklan jiwang. Keterharuan yang tak dapat dibendung*

1 comment:

The Sniper said...

terima kasih sayang :)
amin...
i love you too...