Monday, February 14, 2011

Char Kuey Teow

Breakfast yang Mal masak semalam. Sepanjang 8 bulan nikah ni, belum pernah masak koeyteow :D Eh cup, patutnya char kuey teow ada taugeh kan? Tapi Mal tak letak sebab tak dak stok. Char kuey tiau atau kuey tiau goreng memang sedap dimakan dengan air perahan limau kasturi.

Bahan2:
  • Sebungkus kuey teow
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Udang
  • Sotong
  • Kobis
  • Taugeh
  • Daun kuchai
  • Sos tiram
  • Sos cili
  • Kicap masin
  • 2 biji telur
  • Garam dan gula jika perlu.
Cara2:
  1. Tumiskan bawang hingga wangi.
  2. Masukkan udang dan sotong, goreng sebentar.
  3. Masukkan sos & kicap. Tambah sedikit air jika perlu. Didihkan.
  4. Masukkan telur. Kacau bersama sos & kicap.
  5. Masukkan koey tiau apa bila telur mula masak. Gaulkan koey tiau hingga mesra dengan semua bahan2 tadi.
  6. Masukkan kobis. Kacau lagi.
  7. Akhir sekali apabila telah masak, 1 minit sebelum tutup api, masukkan taugeh dan daun kuchai.

No comments: