Tuesday, December 28, 2010

Taugeh + Telur Masak Kicap

Mula2 kan, Mal nak letak title Taugeh Bertelur Masak Kicap. Tapi awat tatau, rasa macam aneh pulak bunyinya "taugeh bertelur" tu :p Kuikui..

Semalam resepi taugeh, hari ni pun taugeh lagi..? Hari2 kat rumah kami makan taugeh ka? Sangat menjimatkan perbelanjaan dapur bunyinya kaaannnnn. Hohooo.. No no no.. Don't get me wrong ok. Lauk taugeh kicap ni Mal masak 2 hari sebelum buat kerabu taugeh tu. Kiranya ni entri tertunggak la. Layankan aja noooo.. :)


Lauk ringkas, so Mal gabungkan bahan2 dan cara2 nak masak lauk ni:
  1. Mula2 tumiskan bawang putih + bawang merah yang dihiris.
  2. Masukkan juga cabai hidup yang dihiris.
  3. Kemudian pecahkan telur, kacau hingga jadi rupa macam scrambled egg tu.
  4. Tambahkan sedikit air dan kicap.
  5. Tambah garam secukup rasa jika perlu. Tak letak pun tak pa sebab kicap dah masin.
  6. Didihkan seketika kemudian masukkan taugeh dan terus padamkan api.
Cepat dan mudah~ :)

No comments: