Sunday, December 5, 2010

Sup Tulang Daging

Menu untuk lunch hari ni. Encik Hubby tercinta yang requested, nak sup tulang katanya. :) Anything for you, dear honey~ Stok tulang lembu ni diimport khas dari Langgaq. Masa Hari Raya AidilAdha hari tu, Encik Hubby & mak saudara Mal ada buat qurban sikit. So ni daging qurban lah ni, insyaAllah daging yang ada barokah :)


At first nak try letak rempah bunjut Adabi tu, tapi tengok2 dah expired :p Tarikh luput Julai yang lepas. Hehe.. Rempah bunjut tu Encik Hubby yang belikan untuk Mal sebelum kami nikah lagi. Kih kih.. Tahun lepas punyaaa~ Tapi Mal tak guna2 pun sebab tak pernah berminat nak guna. Prefer himpun rempah2 sup sendiri. So bila belek2 kat plastik rempah bunjut tu, baru Mal tau bahawa dalam bungkusan bunjut tu, rupanya dia dah letak bahan2 rempah yang selama ni memang Mal guna untuk masak sup. Hayooooooohhhhhhh.. Chek baru tau!!! :p

So here adalah resepi sup yang Mal masak hari ni:

Bahan2:
  • Tulang lembu + ada daging sikit2
  • Kulit kayu manis
  • Buah pelaga
  • Bunga lawang
  • Lada hitam
  • Jintan manis
  • Ketumbar
  • Kentang dipotong dadu
  • Garam secukup rasa
  • Daun sup
  • Bawang goreng
Cara2:
  1. Dalam periuk, masukkan tulang + daging sikit2, air dan rempah2.
  2. Masukkan juga kentang.
  3. Masukkan akar dan bahagian bawah batang daun sup yang dibasuh bersih.
  4. Rebuskan hingga daging empuk.
  5. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
  6. Hias dengan bawang goreng dan daun sup yang dihiris2.
  7. Senang takkkkk? :D

Untuk tambahan, buatlah sambal kicap. Mesti terangkat punya! :D


Encik Hubby makan berpinggan2 :p Heee.. Hatiku gembiraaaaa, seperti biasa! Alhamdulillah~ Siap cakap, nanti mesti anak2 kita suka masakan Mamanya. Duhhhh.. Tambah berbunga2 hati den. Thanks Abang ya, I loooooooooooove you~

No comments: