Wednesday, December 22, 2010

Ayam Goreng Madu Berempah

Suatu hari (kira2 4 5 hari lepas la), terasa sangat2lah terliuq tengok resepi ni di dapur Kak Dayang Jack. Selalunya perasaan ni biasa2 ja bila tengok ayam goreng. Agaknya resepi ni guna madu koooooottt. Tu yang terbayaaaaaaang2 ja kemanisan ayam ni.. Apa lagi, Mal cuba lah buat! :)

Kak DJ, Mal mintak izin copy & paste kat sini ya. Tiada kerajinan mo menaip. Memang 80% ikut resepi akak ni. :D Entri asal Kak DJ adalah di sini ya.


Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
  • 4 sudu makan cili giling
  • 1 sudu makan serbuk kari ayam
  • 2 sudu makan tepung goreng pelbagai guna
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 4-5 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 2-3 sudu makan sos tomato
  • garam
  • 3 sudu besar madu (dibancuh dgn 1/2 cawan air)
  • sedikit gula melaka/gula merah/ gula pasir
  • sedikit bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)

Cara-cara :

  1. Gaulkan ayam bersama serbuk kunyit, garam, serbuk kari, tepung goreng pelbagai guna, 2 sudu makan cili giling dan separuh dp bahan-bahan tumbuk dan perapkan ke dlm peti sejuk selama 30 minit. Kemudian, gorengkan ayam sehingga masak.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis lebihan bahan2 tumbuk dan cili giling td sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato, madu dan gula melaka/gula merah/gula pasir. Kacau sebati. (boleh tambah sedikit air jika perlu)
  3. Kemudian masukkan ayam yg tlh digoreng dan gaulkan rata2. Akhir sekali, masukkan bawang besar.
  4. Hidangkan panas2 setelah masak.

Meeeeeeeemang best lah Kak DJ! :) Encik Hubby sangat suka. Mal puuuuun suka~ Encik Hubby siap pesan, nanti buat lagi lauk ni, masak dengan nasi minyak. :D

No comments: