Friday, July 30, 2010

Pemakanan Pesakit Gout

Tadi Mal cari info berkaitan asid urik. Memang dah lama sangat nak cari tapi asek lupa ja. Dulu rasanya macam pernah belajar tapi dah tak ingat pasal asid urik ni. Ada ahli keluarga Mal yang tak boleh makan benda2 yang meningkatkan asid urik ni. So Mal kena lah cari info pasal ni supaya Mal tak hidangkan makanan yang "salah" untuk insan yang Mal sayang..

Sayang dalam konteks pemakanan ni, bukannya hidangkan apa saja yang insan tersayang tu nak, tapi sayang dengan cara mengawal dan menghidangkan makanan berkhasiat mengikut tahap kesihatan insan yang kita sayang. Kebanyakan penyakit ni, bermula daripada perut. Maksudnya, berpunca daripada apa yang kita makan lah.

Berdasarkan apa yang Mal baca dan Mal faham setakat ni, high uric acid level, or hyperuricemia ni adalah kepekatan asid urik yang tinggi dalam darah. Ia boleh menyebabkan penyakit gout bagi sesetengah orang. Gout ni macam mana? Gout ni sejenis penyakit Arthritis, atau nak senang faham lagi, sakit pada sendi2 tulang. Kesannya, pesakit tak dapat nak bengkokkan sendi. Contoh, sendi pada jari. Bila jari tak boleh dibengkokkan, apa jadi??? Boleh fikir sendiri macam mana kan.. Nak makan tak boleh, nak pulas tombol pintu tak boleh, nak driving tak boleh, nak menaip tak boleh. Macam2 yang tak bolehnya.

Mal cari lah info2 mudah dan ringkas tentang panduan pemakanan bagi pesakit gout ni. Bukan apa, untuk pesakit gout, mereka tak boleh makan makanan yang mempunyai kandungan purin yang tinggi. Di bawah ni ada pamplet yang Mal dapat daripada Az-Zahrah BBB. Very useful for me myself..


Makanan laut dan daging merah mengandungi kandungan purin yang lebih berbanding makanan lain.. So ini yang Mal kena kurangkan.. InsyaAllah..


No comments: