Tuesday, June 22, 2010

Breakfast 20 June 2010


Tarikh: 20 Jun 2010
Lokasi: Istana Cinta Kami :D

Ahad yang lepas adalah hari kedua kami berdua bergotong royong mengemas rumah. Sabtu sebelumnya kami dah kemas banyak dah. Cuma untuk Ahad ni, kami siapkan apa2 yang masih belum siap. Maklumlah.. Baru pindah masuk rumah ni. Dan Khamis ni pulak, InsyaAllah parents Mal akan mai tidoq di rumah kami sebab Sabtu ni adalah majlis resepsi di sebelah pihak Encik Hubby pulak! Wehuuuu, pakai baju cantik lagi!! Tapi yang tak bestnya sebab kena make up lagi.. Wuu.. (-__-") I hate make up for public..

So sebelum buat kerja, Mal sediakan heavy breakfast. Ada cucur kentang, nasi goreng & teh o kurang manis. :) Teh ni kalau Mal buat di kampung, mesti dah kena kutuk sebab tawaq. Wuu.. Tapi Encik Hubby & Mal suka yang kurang manis ni..

Ini namanya nasi goreng suka hati. Mal letak ja apa2 bahan yang ada di dapur kecik kami. Ini lah hasilnya.. Hehe.. 1 pinggan saja, tapi makan berdua. Romantik tak? :p

Hihi.. Untuk lunch, kami dah tak makan. (Mal yang tak nak masak. Sebab nak Abang diet. :p Sian Abang..) Alamak lupa. Patutnya kami berdua, timbang berat badan sejurus selepas nikah. Sebab nak tengok perubahan berat badan selepas kahwin. Adakah Abang akan mengalami penurunan & Mal akan mengalami penambahan????? :D


Cucur Kentang


Abang cakap, petang2 Abang suka layan cucoq. Buat la cucoq apa pun, insyaAllah Abang makan. Pekena pulak dengan nescafe atau neslo. Memang layaaaannn~

Ini Mal buat bukan untuk minum petang. Tapi untuk breakfast! :) Jom tengok resepinya yang saaangatlah mudah untuk disediakan.

Bahan2:
  • Tepung gandum
  • Air masak
  • Garam secukup rasa
  • Gula (letak sebagai syarat ja)
  • Kentang yang dipotong dadu, kecil2
  • Ikan bilis (Mal tak tumbuk sebab belum ada lesung, huhu..)
  • Bawang merah 1 ulas
Cara2:
Campur kesemua bahan. Jangan terlalu cair. Panaskan kuali, goreng.. Suka hati la nak buat bentuk apa pun. Kalau cair adunan tu, nanti bentuk yang jadi tu ntah apa2.. Haha.

Tu ja la caranya nak buat cucur kentang ni. Hehe.. Selamat mencuba! Kelmarin dulu Mal ada buat untuk minum petang. Siap bawak ke rumah mak mertua. Hee.. Alhamdulillah.. Macam tak cukup ja cucoq tu. Sebab Mal buat sikit ja. Huhu.. Next time insyaAllah boleh buat lagi. Ayah mertua suka cucoq. :)


Dinner 19 June 2010

Tarikh: 19 Jun 2010
Lokasi: Istana Cinta Kami :D

Ni set untuk dinner. Simple jugak kan? :) But we enjoyed very much!!! Eh, ikan goreng lagi?? Hehe.. Tu la masakan newly-wed couple. Abang tak kesah.. Apa pun, Abang makan.. Tu Abang yang cakap la. Tapi kita sebagai isteri ni, mesti la nak sediakan yang terbaik untuk suami kan.

Ada temenung (kembung) goreng, tempe goreng, bayam masak lemak, tembikai & jus tembikai.
Nampak sedap kan???? (^_^) Manisss!!! Tanpa gula ok.

FYI, jus tembikai tu Encik Hubby yang buat tau! :D Tahniah Abang!!! Sampai comot2 habis meja dan lantai sebab tertumpah2. Lawak betul guna juice extractor tu. Kat muncung yang keluar jus tu patutnya letak la cawan ke bekas air apa ke bawah tu. Tapi Abang tak, sebab konfusyesss kat mana jusnya keluar. Apa lagi, sememeh habis la meja siap tumpah2 atas lantai.. Wuuu..

Ni second round ni. Abang dah pandai lapik meja & letakkan cawan bawah muncung yang jus keluar tu. Hihi.. (Sejuuuuk mata pandang Abang macam ni. Hehe..)

Pet sejuk kami is on the way. OTW tu maksudnya tengah kumpul duit lagi sikit untuk beli peti yang best. Hee... Ikutkan hati (dan bajet yang ada setakat ni), 1 pintu pun dah cukup. Tapi Abang prefer 2 pintu. Abang cakap, Sayang kan suka masak. Kita beli la peti ais besar sikit. Nanti boleh simpan macam2. Nanti dah ada anak2 pun senang. Hee.. Ya lah, sami'tu wa atho'tu (saya dengar & saya taat).



*Buat sahabat kami, Huzaifah & bakal isterinya Azilah, terima kasih untuk juice extractor ni. Depa berdua mai ziarah kami pagi tu. Sebelah malamnya, terus ja kami "rasmikan" hadiah depa ni. Hihi.. Thanks ya! :)

Wednesday, June 16, 2010

Special Pendaflour Light Dinner


Tarikh: 16 Jun 2010
Lokasi: Istana Cinta Kami :D

Lauk-pauk pertama yang Mal masak untuk hubby! :D Kaya dengan kolestrol.. Haha.. Nak buat lagu mana kan, ni lah makanan rakyat Malaysia. :p

Abang suuuuuuka sangat makan sotong. So Abang requested lauk sotong masak kicap tu. Then lagi 2 lauk, buncis & carrot goreng telur dan temenung goreng, Mal yang cadangkan. Asalnya Mal nak masakkan udang masak lemak cili padi. Tapi rumah kami belum ada batu lesung. (Hoho.. Ada tak sesiapa nak hadiahkan batu lesung kat kami????? Nak nak nak!!!) Blender pulak, ada kat rumah mertua. So Abang cakap masak yang simple2 sudah. Lagi pulak, pukul 630pm baru menapak ke pasar malam beli bahan mentah. Balik tu, macam lipas kudung la Mal masak.

Alhamdulillah lepas Maghrib, dah boleh makan sama2.. :) Suka suka suka!!

Abang puji cakap sedap.. Siap tambah lagi. Then bila dah habis makan, Abang sempat bagi satu nasihat: "Sayang.. Next time kurangkan minyak dalam kicap ni eh.." Hehehe... Baik!!! Ni lah kekurangan isteri Abang ni.. Kih kih. Tak tau bajet minyak~ Tapa2. InsyaAllah Bang.. Sayang cuba. Hee..
:D



Tuesday, June 15, 2010

Alhamdulillah!!! :)

Alhamdulillah..
Majlis akad nikah berlangsung pada 10 pagi
29 JamadilAkhir 1431 H bersamaan 12 Jun 2010

di Masjid Tunku Kalthum, Langgar, Alor Setar, Kedah.

This day I married my best friend
...the one I laugh with as we share life's wonderous zest,
as we find new enjoyments and experience all that's best.
...the one I live for because the world seems brighter
as our happy times are better and our burdens feel much lighter.
...the one I love with every fiber of my soul.
We used to feel vaguely incomplete, now together we are whole.

Abang.. I love you~
*Sayang*

...

Sangat bersemangat nak masuk dapur, masak untuk Abang dengan penuh kasih sayang! Moga terus istiqomah menyediakan makanan yang berkhasiat untuk Abang dan bakal anak2 kita.. Thanks a lot kepada kawan2 yang bagi hadiah peralatan memasak. Really appreciate them. Hadiah lain2 pun suka jugak. Hihi..