Monday, January 25, 2010

Gulai Ayam (Mamak Style)..


Ni lah gu roti jala tu :) Gulai ayam yang pekat. Selalunya bila nak makan dengan roti jala, Mal akan buat gulai yang agak pekat. Tak besh la cicah roti jala dengan kuah yang ceroi (cair). Terbantut perasaan. Hehe.. Kenapa namanya mamak style? Mal hagak2 ja. Sebab bila Mal buat kuah pekat camni, mesti Mama cakap macam gulai mamak =P Ok lah, tamo cakap banyak, jom kita tengok resipinya.

Bahan2:
  • Ayam
  • Kentang
  • Lobak merah (ni Mal lupa letak)
  • Asam keping
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Halia
  • Serbuk kari ayam/daging
  • Santan
  • Kulit kayu manis
  • Bunga lawang
  • Garam dan air secukup rasa

Cara2:
  1. Tumiskan bawang merah+bawang putih+halia+kulit kayu manis+bunga lawang+asam keping, hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air.
  3. Masukkan ayam, kentang dan lobak merah.
  4. Gaulkan sebati dan biarkan menggelegak seketika.
  5. Jika perlu, tambah sedikit air.
  6. Akhir sekali, masukkan santan dan biarkan mendidih.

Siap! Selamat mencuba :)

No comments: