Wednesday, October 14, 2009

Pucuk Paku Goreng Belacan

Bila tengok2 balik kan, nama2 makanan ni semua.. Memang macam tak betui. Salah langsung susunan tatabahasanya. Haish.. Pucuk paku, goreng belacan??? Wuuuu.. Apa2 aja lah~ Asal faham kannnnn.. :) Tengok gambaq tu.. Ada kabus2 lagik. Hihi.. Hamek gambaq panas2, baruuuu ja lepas masak tuh.


Ini pun masak semalam, di"couple"kan dengan sotong masak kicap. Beli pucuk paku Sabtu lepas, semalam baru nak masak.. Hm.. Memang sikit la daunnya yang boleh dimasak. Banyak yang dah hitam2. Buang camtu ja. Sayang nengok... Tapi dah tak bole buat apa lah.. Heee.. =P Salah sendiri.

Bahan2:
  • Pucuk paku
  • Bawang putih
  • Cabai hidup
  • Udang kering
  • Belacan
  • Sos tiram
  • Air batu lesung. Kih kih.. Just kidding! =P

Cara2:
  1. Tumbuk bawang putih + cabai hidup + udang kering + belacan.
  2. Tumiskan bahan2 tumbuk tadi.
  3. Bila dah wangi, masukkan sos tiram.
  4. Masukkan air jika agak kering. Kalau nak berkuah, letak air lebih sikit.
  5. Akhir sekali bila dah menggelegak, masukkan sayur.
  6. Masak dalam 2 3 minit, angkat. Siap! :)

Huih.. Berbau satu rumah den dengan belasyan neh..

No comments: