Friday, October 16, 2009

Gulai Ikan Temenung

Hehe.. Ikan temenung atau nama kolumpo nya.. Ikan kembung! Kalau masak kicap tu lauk ruji Mal, ikan ni pulak, ikan ruji Mal.. Huhu.. Kalau kat kampung, boleh lagi dapat dalam RM7.00 sekilo. Kat sini ni.. Dah RM10.00 ke atas sekilo.. Bergantung pada cuaca la kan. Nak beli ikan bawal, ikan merah, ikan siakap tu semua mana lah nak mampu (Kena tunggu balik kampung, request kat Mama baru dapat makan ikan sedap2 tu). So ikan temenung ni lah yang dibeli tiap2 minggu. Apa pun, syukur.. :) Masih ada ikan yang mampu dibeli. Ada orang lain, nak beli ikan bilis pun tak mampu. Insap sat. Huk huk..

Dah lama tak makan gulai. So semalam, layan gulai ikan ni sama sambal terung tu.. Kalau buat cucuq kembung, cicah ngan gulai ikan ni best ni. Tapi Mal belum pass buat cucoq kembung. Hehe. Tu yang tak buat tu. Pada hal mudah ja.. Cuma cabarannya, nak mengembungkan cucuq tu yang belum pass lagik! Jom tengok resipi gulai ni..



Bahan2:
  • Ikan temenung
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Santan
  • Air asam jawa
  • Halba
  • Serbuk kari ikan
  • Tomato
  • Garam secukup rasa

Cara2:
  1. Bancuh serbuk kari ikan dengan air asam jawa.
  2. Dalam periuk, tumiskan bawang putih + bawang merah + halba.
  3. Bila dah wangi, masukkan bancuhan serbuk kari tadi.
  4. Lepas 3 4 minit, masukkan santan diikuti garam secukup rasa.
  5. Bila kuah dah menggelegak, masukkan ikan.
  6. Lastly, 2 minit sebelum tutup api, masukkan tomato yang dibelah2.
  7. Ciap!

Ini versi pemalas.. Kalau rajin, bawang tu Mal akan bahagi dua. Satu untuk ditumis. Lagi satu, untuk Mal tumbuk dan masukkan dalam bancuhan serbuk kari tadi. Cara tu lagi sedap tau. Ini nak makan untuk diri sendiri, hantam saja lah.. =P

1 comment:

red said...

tengok gambaq ikan temenung gulai ni adoi. teringat Aloq Staq. mlm ni nak wat gulai ni.Thnks..dah lama sampai x ingat. yg bawang tu tumbuk cm hang kata tu memang umph!