Thursday, October 15, 2009

Bendi Goreng + Udang

Semalam.. Mal bangun dalam kui 4.55 pagi camtu, masak lauk ni.. (Sompek laie hamek gamba ni ha.. Haha) Semangat nak puasa. Masih terindu2 akan Ramadhan. So Alhamdulillah ringan ja hati ni nak puasa. Lagipun, habiskan puasa ganti siap2 kan senang.. Mana tau sok lusa Allah dah tarik nyawa.. Kalau nak layan open house tu, memang tak habis2 sebulan ni. Dah pelik la budaya sekarang. Puasa sebulan, maka raya pun nak sebulan. Satu lagi, bila habis puasa 6 di bulan Syawal, wujud pulak istilah Raya Enam.. Meng"ada"2kan..Aduh.. Hm.. Muhasabah meta deh.

Cup eh, Mal nak kongsi lagi sikit. :) Memenuhi undangan saudara/sahabat ke majlis (contoh: kenduri/open house) memang WAJIB jika tak ada hal yang menghalang. Tapi makan tak wajib eh.. So, tak ada masalah pun kalau sedang berpuasa, tapi pi open house okeh! :) Tujuan asal kita ziarah ni, nak mengeratkan ukhwah, bukan ka.. Tapi jangan la pulak dok pi menghidu bau makanan kalau dah pi tu.. Siap telan ayaq liuq gedeguk gedeguk.. Jatuh hukum makruh pulak nanti tu. Haish.. Pandai2 la bawak diri. :)



Hee.. Jom layan resipi bendi ni pulak. =P Senang ja. Tumiskan bawang merah + bawang putih. Masukkan cabai hidup. Bila dah wangi, masukkan sos tiram. Tambahkan sikit air jika kering. Last sekali, masukkan bendi yang dipotong2 serong. Siap.. :) Selalunya Mal tambah sikit kunyit, nak bagi naik seri warna hijau bendi tu.

No comments: